Moduri de conservare a fructelor in timpul iernii

Moduri de conservare a fructelor in timpul iernii

Tara noastra are un climat favorabil pentru dezvoltarea pomiculturii. Astfel, in tara noastra in timpul verii se gasesc din belsug numerase soiuri de fructe autohtone. Unele din acestea sunt mai rare, iar climatul pentru dezvoltarea lor se gaseste numai in unele zone ale tarii, iar altele se pot gasi la tot pasul. Pomii fructiferi ce se pot cultiva in tara noastra au rod in diferite luni ale anului, dar niciodata in timpul anotimpului rece.
Cele mai raspandite soiuri de fructe ce se gasesc in Romania sunt merele, corcodusele, prunele, perele si gutuile. Toate aceste fructe, dar si altele se pot conserva sub diferite forme pentru a se consuma in timpul iernii. Metodele de conservare difera de gusturile fiecaruia, dar existand mai multe modul de conservare, o poti gasi pe cea care se pliaza cu gusturile tale.

Mai multe moduri de conservare a fructelor pentru iarna vor fi enumerate in continuare pentru ca sa te poti bucura de recolta din timpul verii, chiar si cand sunt temperaturi cu minus in fata.

Unul dintre cele mai cunoscute moduri de preparare a fructelor este sub forma de gem (dulceata). Acest procedeu este folosit in general de persoanele care locuiesc la sat. Metoda este una sigura si, de asemenea, veche. Daca gemul este preparat dupa o reteta buna acesta poate fi folosit oricand, ca si desert sau la micul dejun.

Un alt procedeu al conservarii fructelor pentru iarna este compotul (fructele puse intr-o zeama gustoasa). Produsul final este foarte delicios si, de aceea, nu ar trebui sa lipseasca din nicio gospodarie. Compotul se poate folosi ca gustare sau in locul sucului plin cu chimicale din comert. Acest procedeu se realizeaza prin fierberea fructelor impreuna cu apa si zahar. Este ideal pentru mesele servite in graba sau daca iti este dor de o gustare dulce.

Pe langa pastrarea in camara a fructele din timpul verii, acestea se pot pastra si sub alte forme. Roadele pomilor pot fi conservate prin congelare. Fructele de tot felul trebuie rase pe razatoare, sa fie curatate de samburi sau coaja, iar mai apoi puse in pungi si asezate in congelator. Cu fructele astfel pastrate, se pot face prajituri sau se pot consuma dupa dezghetare. Fructele conservate astfel pot fi pastrate un timp indelungat, chiar si cativa ani. Acesta este un procedeu simplu, care nu necesita mult efort. Prajiturile facute cu aceste fructe au acelasi gust ca si cele facute cu fructe proaspete.

Ultimul mod de conservare a fructelor este prin uscare. Fructele proaspete se culeg si se pun in cuptor timp de cateva minute pentru a se usca. Dupa ce s-au uscat, acestea se pot pastra in locuri uscate si lipsite de umezeala si pot fi consumate pe parcursul intregii ierni. Au un gust delicios, dar le lipseste sucul.

Metodele de conservare descrise mai sus sunt utile pentru gospodinele din intreaga tara. Insa, acestea nu sunt singurele existente. La ora actuala sunt descoperite mai multe metode prin care fructele se pot conserva; in acest articol au fost descrise unele metode folosite mai des de femeile din toata lumea.

Google+TwitterFacebook

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *