Trei situatii delicate in care trebuie sa actionezi ca la carte

Pe intreg pamantul, la fiecare trei secunde moare un om. Multi probabil ar putea fi salvati, daca ar fi cineva care sa le ofere o mana de ajutor. Daca viata iti va oferi sansa sa salvezi o viata, acest articol are menirea sa te invete cum sa actionezi corect.

1) Accident de masina: Daca se intampla sa fii martorul unui accident de masina, iar in jurul tau nu se afla altcineva in afara de victime, este timpul sa intri in actiune. Intr-un asemenea caz trebuie actionat cu grija si foarte mare precautie deoarece din salvator poti deveni victima in orice secunda.

Primul lucru ce trebuie sa-l faci intr-o astfel de situatie este sa apelezi numarul de urgenta 112. Pana cand medicii vor interveni, trebuie se sa verifici daca din cauza coliziunii a izbucnit un incendiu. Daca s-a intamplat acest lucru, trebuie sa folositi instinctorul din masina pentru a stinge flacarile. Dupa ce aceasta cauza a fost eliminata, trebuie scoasa bateria din masina ca sa nu izbucneasca un alt incendiu. Apoi, este timpul sa va ocupati de victime. Daca masina este plina cu fum deschideti sau spargeti geamurile, dar fara pune in primejdie viata victimelor deja ranite. Incercati sa le puneti o haina uda peste caile respiratorii ca aeerul inhalat sa fie purificat. In acest pas aveti grija ca haina folosita sa nu incurce victimile sa respire.

Daca victimile sangereaza puternic, legati un garou deasupra ranii si scrieti  pe un biletel pe care il atasati, ora la care a fost aplicat. In cazul in care victimele nu au puls incercati sa le scoateti afara din masina, dar fara sa faceti miscari bruste, pentru a nu amplifica fracturile coloanei. Cand victimile au fost asezate pe un loc drept, incercati resuscitarea lor prin respiratie gura la gura si masaj toracic.

Daca situatia este foarte grava, iar victimele sunt incarcerate in masina, incercati sa le ajutati cu ceea ce puteti. Cel mai important este sa sunati la 112.

2) Incendiu: In cazul in care viata va duce in momentul in care o sa fiti martorul unui incendiu, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa sunati la numarul de urgenta 112. Daca in casa se afla persoane care au nevoie de ajutor, puteti incerca sa interveniti. Acest lucru trebuie facut numai daca sunteti sigur ca puteti sa iesiti afara din imobilul incendiat la timpul potrivit. Numarul victimelor nu trebuie sa fie mai mare decat initial.

In momentul in care sunteti hotarati sa intrati in imobil, legati-va in jurul cailor respiratorii o carpa de bumbac umezita in apa pentru a filtra aerul imbibat cu fum. Incercati sa intrati in imobil cat mai aproape de sol, deoarece fumul se ridica catre tavanul locuintei. La nivelul podelei aerul este cel mai curat.

Cand gasiti victimile, incercati sa le scoateti din locuinta si sa le duceti intr-un loc in care aerul este curat, pentru a nu se intoxica in continuare cu fum. In cazul in care acestea nu respira incercati sa le resuscitati facandu-le respiratie artificiala si masaj toracic.

Daca in incinta incendiata nu se afla victime, nu va riscati viata pentru a intra in mijlocul flacarilor pentru a salva aumite bunuri. Mai bine asteptati sa soseasca pompierii.

3) Inec: Atuci cand va aflati pe malul apei, in vacanta sau pur si simplu in trecere, este posibil sa va intalniti cu o situatie in care o persoana sa aibă nevoie de ajutorul tau. Cineva care a avut un accident sau s-a avenurat prea departe poate fi in postura de a deveni o victima a inecului. In aceasta situatie tu poti salva o viata.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci intr-o astfel de situatie este sa apelezi numarul de urgenta 112. Daca nu stii sa inoti sau esti incepator, nu trebuie sa te aventurezi in apa pentru a ajuta victima. In acest caz incearca sa gasesti o barca sau un alt obiect plutitor cu care sa ajungi langa persoana respectiva. Daca nu esti stapan pe tine in astfel de situatii poti deveni tu insuti o victima.

Daca stii sa inoti si te aventurezi pentru a da o mana de ajutor, cauta in jurul tau un obiect plutitor pe care sa-l iei cu tine ca sa-l dai victimei sa se tina de el. Odata ajuns langa ea, nu te apropia daca se zbate si nu este linistita. In astfel de situatii trebuie sa incerci sa o lovesti in asa fel incat sa o poti prinde fara sa te imobilizeze sau sa astepti sa oboseasca si sa se linisteasca. Daca victima este foarte agitata, iar tu te apropii de ea, este posibil, din cauza panicii, sa te prinda si sa te traga la fundul apei.

Dupa ce victima a fost adusa pe mal, daca aceasta este inconstienta este necesar acordarea primului ajutor prin respiratie artificiala si masaj toracic.

Cu astfel de situatii ne putem intalni in fiecare zi, iar daca suntem pregatiti sa intervenim putem salva vieti si ajuta oameni care sunt in nevoie. Totusi, cu asa ceva nu este de joaca, iar cel mai bine este sa nu fie nevoie de aceste sfaturi.

 

Google+TwitterFacebook

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *